גישור
גישור הנו הליך ש"הוכנס לשירות" בשנות ה-2000. לגישור כמה מאפיינים בולטים שמיד אפרטם, אבל כבר בתחילה כדאי לציין כי אין המדובר בפישור. גם אם נראה כי זה הבדל סמנטי, לא כך הוא הדבר. ארחיב מעט בעניין הזה בהמשך הדברים.
כדי להבין את העיקרון שעומד מאחורי הליך הגישור, כדאי לדמיין גשר, המתוח על-פני תהום בעומק כזה או אחר ו/או ברוחב כזה או אחר, גשר שאלמלא הוא קיים, לא ניתן לחצות לעבר השני בלא להסתכן בהתרסקות – תרתיי משמע.
את הגשר הדמיוני הזה מקימים בעצם שני הצדדים – בסיועו של המגשר. הצדדים עצמם יחליטו ויקבעו איזה מבנה יהיה לגשר, ובאיזו נקודה עליו הם ייפגשו.
יתרונות רבים לו לגישור;
מעבר לכך שהוא חוסך בעלויות רבות באלטרנטיבה של ניהול משפט, יש בו עיקרון מפתח שמבחין אותו מכל התדיינות.
בעוד שבבית המשפט יהיה זה השופט שיחליט עבור הצדדים איך תסתיים המחלוקת, מי ינצח בה ומי יפסיד (במשפט תמיד יש מי שמנצח, מה שמוביל בהכרח לצד השני באותו משפט, להיות המפסיד), כמה כסף ישלם צד א' לצד ב' וכד'.
בגישור לעומת זאת, במקום שבית המשפט יחליט עבורם כנ"ל מה תהייה התוצאה, הם עצמם מחליטים מה תהייה התוצאה.
בגישור אין מנצח ואין מפסיד. שני הצדדים מנצחים.
מגשר מוכשר יכול להציע פתרונות יצירתיים רבים לסיומה של המחלוקת, כאלה שמטבע הדברים אינם חלק מההליך המשפטי בבית המשפט.
כתבו לנו
אם מדובר בסכסוך עסקי למשל, ניתן לקבוע מנגנון שבו לתקופה מוגבלת(?) יפעלו שני הצדדים במתכונת מסוימת שלכל אחד מהם יהיה רווח ממנה. לעיתים, מנגנון כזה לא רק שהוא מסיים את המחלוקת הספציפית שמן הסתם גם פגעה ביחסיהם של הצדדים, אלא הוא לא פעם מאפשר "תיקון" תרתיי משמע ויתכן כי לאחר ששקע האבק ימשיכו הצדדים לשתף פעולה גם בעתיד. תרחישים כאלה הנם דבר שבשגרה.
אם מדובר בסכסוך גירושין – והרי "לשם כך התכנסנו", הדברים יותר מורכבים מטבע העניין שכן פרט לכסף שמצוי כמעט בכל מחלוקת / מלחמת גירושין, ישנם גם הרבה רגשות מעורבים, הרבה יצרים גועשים לא פעם, ומדובר למעשה בדיני נפשות. לפיכך, מגשר לענייני משפחה צריך לעבור התמחות מיוחדת, זאת בנוסף להתמחותו כמגשר "רגיל".
אמנם לא ניתן לצפות כי הגישור ישיב את הצדדים האחד לזרועות רעותו (הגם שגם כזאת קורה לפעמים), אך בהחלט ניתן – וזוהי אכן מחוייבותו של המגשר – לגרום לצדדים לראות את האינטרס המשותף של שניהם, להבין כי דווקא האינטרס שלהם, של כל אחד מהם, הוא לעצור את המלחמה. זו אולי קלישאה, אך גם קלישאות נכונות לא פעם; במלחמה כולם מפסידים. יש מי שיפסיד יותר ויהיה מי שיפסיד פחות, אבל בכל מקרה מדובר בהפסד. לשני הצדדים ושל שני הצדדים.
כשמדברים על אינטרס משותף עולים על הדעת לפחות שני רכיבים; האחד, הילדים, והשני, הרכוש המשותף או כזה שמי מהצדדים טוען שהוא משותף.
על הנזק שנגרם לילדים ממלחמה בין הורים עויינים ותאבי נקם, דומה שאין צורך להכביר מילים; ההורים אמנם מתגרשים האחת מהשנייה אך הם אינם מתגרשים מהילדים. הילדים זקוקים גם לאמא, וגם לאבא. גם אם האהבה פרחה מהחלון, יתכבד הכבוד ההדדי ויכנס מהדלת. כבוד הדדי – וזהו דבר נרכש שהגישור מוצלח מאוד בהכנסתו לחווייתם של הצדדים – יאפשר לצדדים להתנהל באופן ענייני האחד עם השנייה, מה שיאפשר גם "לשחרר", גם לכל אחד/ת להמשיך הלאה, והכי חשוב, יאפשר לכל אחד מהם להיות ההורה הטוב ביותר שהוא יכול להיות כהורה גרוש. וטובים השניים. גם אם הם גרושים.
ובעניין הרכוש, הדברים ברורים והגיוניים אף יותר; בכל דרך אחרת, בין אם בבית המשפט לענייני משפחה ובין אם בבית הדין הרבני, הרי שמעבר לחיסרון המובהק עליו כבר דובר כנ"ל שלפיו השופט / הדיין הוא המחליט כיצד תיגמר המלחמה, מי ינצח בה ומי יפסיד, הרי מדובר בעלויות גדולות מאוד, לאורך זמן רב. שני עורכי-דין, אחד מכל צד, עולים בכסף רב. שימו לב כי מדובר בזוג שלא יודע או לא יכול להגיע להבנות בכוחות עצמו שכן אחרת לא היה מגיע לבית המשפט.
בשפה המקצועית מדובר על "להשאיר ערך על השולחן". שכרם של שני עורכי-דין יכול להגיע לעשרות רבות ולעיתים אף למאות אלפי שקלים. לא כדאי שכל הכסף הזה יישאר על השולחן לחלוקה בין הצדדים – באופן שהם עצמם יחליטו עליו (בסיועו של המגשר)? דומה כי מדובר בשאלה רטורית. והרי זה לא נגמר בשכר טרחת עורכי-דין; מה עם בלשים וחוקרים פרטיים? ומה עם מקום עבודה שיכול להיפגע כתוצאה מהתנכלויות הדדיות או אפילו מאפיסת כוחות מנטלית? מדובר בהרבה כסף בכל מקרה.
עוד כדאי לדעת שבנוסף ליתרונות המובהקים שפירטתי כנ"ל, גישור הוא "הליך וולונטרי". שלא כמו בבית המשפט או בפני בורר, לא יכול אף אחד מהצדדים לנטוש את ההליך מסיבה כלשהי. בגישור זה עובד אחרת;
בכל רגע נתון, יכול כל אחד מהצדדים להודיע למגשר שנמאס לו. פשוט לקום וללכת. הוא לא צריך לספק שום הסבר אם הוא לא רוצה בכך. זכותו של כל צד להחליט שהגישור לא מתאים לו והוא מעוניין לחזור / לפנות לבית המשפט / לבית הדין.
במהלך הגישור, בדרך כלל, ייפגש המגשר עם שני הצדדים יחד בחדר הגישור, ישמע מכל אחד/ת מהם מהם טענותיו (כשהצד השני נוכח ומקשיב) ולאחר מכן, ייפגש עם כל צד בנפרד. בשלב הזה, כל צד יאמר למגשר מהם הטענות שלו כלפי הצד האחר ומהם הרצונות והציפיות שלו לאופן שבו תסתיים המחלוקת.
הגישור הוא הליך סודי! המגשר ישאל את הצד שעמו הוא יושב, איזה מהדברים שהוא אומר לו הוא מעוניין שהמגשר יעביר לצד השני, ואיזה דברים – בשום אופן לא. וכך בדיוק יהיה. האמון במגשר צריך להיות מוחלט והמגשר לעולם לא יכזיב את האמון הזה שניתן בו.
יצא הצד האחד, ייכנס הצד האחר, והנוהל הנ"ל יחזור על עצמו.
יתכנו מספר סבבים במהלך פגישת הגישור, וייתכנו אף מספר פגישות. כדאי לדעת שאחוז ניכר של הגישורים מצליח.
לסודיות של הליך הגישור ישנו אספקט נוסף;
בתרחיש שבו נכשל הגישור, על המגשר להודיע לבית המשפט כי הגישור לא צלח. וזהו. אף לא מילה אחת נוספת. אף לא רמז למי לדעתו "|אשם" בכך שהגישור לא צלח.
יתרה מכך; חל איסור מוחלט על הצדדים ועל באי כוחם לספר בבית המשפט על הילוכו של הגישור, מה כל אחד מהם אמר ומה המגשר אמר. זה לא יהיה קביל ובית המשפט / בית הדין לא יאפשר זאת.
בנוסף, הצדדים לא יוכלו לזמן את המגשר להעיד – מטעמו של מי מהם או בכלל.
היו נבונים! לכו לגישור. השאירו כמה שיותר ערך על השולחן.
בהצלחה!
עורך דין מגשר
הסתכלות שונה על דברים, אינטרסים ומטרות שונים של כל צד יחד עם הצורך להביא לסיום של מחלוקת מביאים אנשים פעמים רבות אל בית המשפט. עם זאת, בשנים האחרונות במיוחד רבים בוחרים באופציה ידידותית יותר, כזו שבה אין צד מנצח וצד מפסיד כמו בבית המשפט אלא הובלה לפתרון שיהיה מקובל על שני הצדדים. אופציה זו נקראת גישור ונעשה בה שימוש בתחומים שונים. בגישור מגיעים שני הצדדים לעמק השווה, נקודה שמקובלת על שניהם. כדי שהליך גישור יצלח, חשוב שיוביל אותו עורך דין מגשר בעל ניסיון המכיר היטב את הנושא המדובר בהיבט המשפטי וגם יש לו ניסיון רב בהובלת הליכי גישור.
מדוע חשוב שיוביל את התהליך עורך דין מגשר?
באופן רשמי, עיסוק בגישור אינו דורש בהכרח מן המגשר להיות עורך דין. הוא צריך לעבור הכשרה בגישור שהוא עבודה לא פשוטה הדורשת ממנו יכולת לחבר בין שני אנשים שהמחלוקת ביניהם יכולה להיות עמוקה. היותו של המגשר גם עורך דין נותנת לו כלים רבים יותר להבאת הצדדים לכדי צליחת התהליך והגעה להסכם ביניהם כמו הסתמכות על החוק. חשוב לציין שגישור יכול להסתיים גם ללא הצלחה, יכול להסתיים בפרישת אחד הצדדים או שניהם ולכך שהדיון בנושא יעבור לבית המשפט. עורך דין מגשר הוא בעל יכולות רבות יותר להוביל את התהליך בצורה בטוחה תוך שהוא מסתמך על החוקים שישנם בנושא וגם על ניסיונו בייצוג צד כלשהו בבית המשפט בנושא בו נעשה הגישור.
להגעה להסכם בגישור: בחרו עורך דין המומחה בתחום
צליחת הליך גישור מבוססת על הרבה רצון טוב מצד שני הצדדים לסיים את התהליך ולהגיע להסכם. כדי להעלות את הסיכויים לכך חשוב לבחור עורך דין מגשר לאחר בדיקה והשוואה בין אופציות שונות. בדקו מהו הניסיון שלו הן כמגשר והן כעורך דין. בדקו שבתור עורך דין הוא מתמחה ומתמקד בתחום אליו קשורה המחלוקת ביניכם. הדבר חשוב במיוחד בתחום רגיש כמו ענייני משפחה, למשל גישור גירושין. עבור זוג מתגרש הגעה להסכם גירושין בגישור יכולה להקל מאוד אך כמובן שישנם רגשות רבים המעורבים בתהליך. עורך דין לענייני משפחה וגירושין שהוא גם מגשר בעל ניסיון יוכל להוביל את התהליך עד סיומו.
עו"ד רון מיור הוא עו"ד לענייני משפחה וגם מגשר. במהלך 30 שנות עבודתו צבר ניסיון רב בשני התפקידים ומצליח להוביל גם הליכי גישור מורכבים. מוזמנים ליצור קשר.
גישור גירושין
גירושין הם תהליך מורכב, תהליך הכולל בתוכו טיפול בנושאים שונים וכזה שסיומו מביא להתחלה חדשה לגמרי עבור כל בני המשפחה ולשינויים משמעותיים עבור כולם. כדי להתחיל את הדרך החדשה בצורה החלקה ביותר, מומלץ לשים לב גם לאופן בו נעשים הגירושין. במיוחד כשיש ילדים, חשוב לנהל את התהליך בחוכמה ובצורה מושכלת ולא לתת לרגשות ומטענים שליליים להוביל. גישור גירושין במהלכו תגיעו להסכם גירושין מפורט ומלא הוא דרך להקל על התהליך ולעבור אותו בצורה רגועה יותר. עם זאת, כדי שהתהליך יצלח, חשוב להגיע עם הרבה רצון טוב, סבלנות ואיפוק וגם לבחור מגשר בעל ניסיון.
מה נקבע במהלך גישור גירושין?
הסכם גירושין שנכרת בהליך גישור צריך לקבל את אישור בית המשפט כדי לקבל תוקף משפטי. לשם כך עליו לעמוד בתנאים מסוימים ולהיות דומה לפסיקת בית המשפט בנושא גירושין על כל הסעיפים הנדרשים. אחד הנושאים שחשוב להתייחס אליהם בפירוט הוא חלוקת הרכוש. יש להתייחס לכל נכס שישנו, החל מנכסי מקרקעין ועד חסכונות כמו קרן פנסיה. לצד אלה חשוב להתייחס גם לחובות. נושא שני המקבל משקל רב במהלך גישור גירושין הוא הילדים. יש לקבוע את המשמורת, את זמני השהות של כל צד בשגרה וגם לא בשגרה, למשל חופשות וחגים, וכן לקבוע את המזונות הנגזרים בין היתר מן המשמורת וזמני השהות של כל צד.
כיצד לתת לעצמכם את הסיכוי לעבור את התהליך בהצלחה?
הליכי גישור, כולל גישור גירושין, יכולים גם להיעצר באמצע בשל החלטת אחד הצדדים או אפילו שניהם לפרוש מן התהליך. החלופה לכך היא דיונים בבית המשפט. כדי לא להגיע למצב הזה חשוב קודם כל להגיע עם הרבה מוטיבציה וכשניצחון מבחינתכם הוא הגעה להסכמה בכל נושא. מעבר לעבודת הכנה פנימית של כל צד חשוב לבחור מגשר שיוכל להוביל את התהליך בהצלחה. לשם כך צריך להיות לו ניסיון רב בתור מגשר אך גם בתור עורך דין לענייני משפחה המכיר היטב את נושא הגירושין, את החוקים שישנם לגביו ואת הדרך בה מתנהל נושא גירושין בבית המשפט. רק כך יצליח לסייע לכם להתגבר על מחלוקות, לעיתים באמצעות יציאה מהקופסה ומציאת פתרונות יצירתיים ולעיתים ע"י הסתמכות על חוק רלוונטי.
עו"ד רון מיור הוא עו"ד לענייני משפחה ומגשר. הוא מתמחה בתחום זה ומציע ללקוחותיו את הטיפול והשירות המקצועיים ביותר. מוזמנים ליצור קשר.
גישור משפחתי
משפחה היא המסגרת הקרובה והבטוחה ביותר עבור כל אחד. היא כוללת את מעגל האנשים הקרובים ביותר, עימם אמור אדם להרגיש בנוח ולהתנהג באופן הטבעי ביותר. דווקא בשל כך, כאשר ישנן מחלוקות בתוך המשפחה, לא קל להביא את הדברים לכדי פתרון. חשבו כמה פעמים הסתיים ויכוח עם ילדכם המתבגר בהבנה מלאה ובהסכמה. לרוב הדבר מסתיים בטריקת דלת… כך גם במשפחה המורחבת. ויכוחים או מחלוקות לא בהכרח מסתיימים בצורה יפה. פעמים רבות דברים מתדרדרים לכדי סכסוך ואף נתק. לכן, רגע לפני שדברים מחריפים מומלץ לפנות לאיש מקצוע אשר גישור משפחתי הוא תחום ההתמחות שלו שיוכל להוביל אתכם להסכמות.
במה עוסק גישור משפחתי?
גישור משפחתי יכול לעסוק בכל נושא שעולה בתוך המשפחה, הגרעינית או המורחבת, וישנה מחלוקת סביבו. אם מדובר על המשפחה הגרעינית, הוא יכול לעסוק בנושאים שצצים לאחר גירושין, כמו זמני שהות חריגים, למשל חופשה ארוכה בחו"ל של אחד הצדדים עם הילדים לתקופה שנחשבת בעייתית לצד השני. גם ניכור הורי מצד אחד הילדים או יותר כלפי אחד הצדדים נפתר פעמים רבות בעזרת גישור משפחתי. במשפחה המורחבת אחד הנושאים בו ישנן מחלוקות רבות הוא ירושות וצוואות, עד כדי מצב של התנגדות לצוואה מצד אחד היורשים.
כיצד לבחור את המגשר?
כדי לצלוח הליך של גישור משפחתי שיחסוך לצדדים את ההגעה לבית המשפט, חשוב לבחור את האדם המתאים להובלת התהליך. חשוב מאוד לבחור מגשר שהוא גם עורך דין המתמחה בענייני משפחה עם דגש על הנושא בו עוסקת המחלוקת, בין אם זה ירושות וצוואות, פירוק שיתוף בעסק משפחתי, גירושין וכל הקשור להתנהלות אחריהם ועוד. ניסיון רב בתור עורך דין ייתן למגשר ארגז כלים מלא יותר למצוא פתרונות למחלוקות שצצות תוך כדי התהליך, כולל ידע ובקיאות בחוקים הנוגעים לעניין. מעבר לכך צריך להיות לו גם ניסיון בגישור והובלת התהליך בהצלחה. לצד הפן המקצועי חשוב שהמגשר יהיה צד ניטרלי ואובייקטיבי לחלוטין. חשוב שכל צד ירגיש עימו בנוח מספיק כדי להיפתח ושהוא ישרה ביטחון על כולם.
עו"ד רון מיור מתמחה בענייני משפחה ומתמקד בתחום זה. מעבר לניסיונו הרב כעורך דין בתחום הוא בעל ניסיון רב גם כמגשר. מוזמנים ליצור קשר.